Nagyon örülök neki, és tovább szeretném adni mindenkinek, aki szereti a gyöngyöket, vagy más kreatív hobbija van, és nem rest megmutatni a nagyközönségnek a munkáit. A rengeteg gyönyörű alkotás, amiket a blogokon lehet látni, inspirálnak egem is a további alkotásra, egy-egy új munka elkészítésére. Köszönöm! :-)
Gyűjtsük össze gyermekkorunk kedves ételeit, sütijeit blogunkon!
Bizonyára mindenkinek vannak kedvencei, melyekhez akár kedves
történetek is fűződnek. Emellett persze akadnak olyan ételek is,
amiket valamiért nagyon nem kedveltünk. A számot tekintve nincs
szabály,
mindenki annyi ételt sorol fel, amennyihez kedve van. Így jobban
megismerhetjük
egymás ízvilágát és egy kicsit nosztalgiázhatunk is.
Egy bloggernek 5 másikat kell meghívnia a játékra!
Köszönöm szépen Mimmo, hogy meghívtál erre a játékra! :-)
Akiket meginvitálnék:
Kedvenc ételeim:
1. Az aktuális kedvencem a görögdinnye. Szezonban (ami most is van szerencsére:), szinte egész nap elvagyok rajta. Más ételt nem is igazán kívánok ilyenkor. Szeretem a nyarat, nagy bánatom, amikor véget ér.
2. Amikor vége a nyárnak, azért van olyan étel, ami kárpótolja kicsit a görögdinnye hiányát, és ez nem más, mint a sült tök.
3. Szilvás gombóc. Vagy szilvás derelye. Természetesen igazi szilvából az igazi. Bár, ha nincs, akkor jó a lekváros is. :-)
4. Kötött galuska leves. Ez amolyan alföldi étel. Nagymamám főzte annak idején, amikor náluk nyaraltunk öcsémmel. Anyu is finoman készíti, és már én is elkápráztattam vele néhányszor a családot.
5. Öregtarhonya. (Szintén alföldi kaja:)
6. Minden olyan étel, amit a szabadban készítünk. Legyen az pörkölt, vagy sült, esetleg rántott cukkini, a lényeg, hogy legalább a szűkebb családommal, vagy a tágabbal, vagy barátokkal egyem. :-)
7. És ne hagyjam ki a kenyeret sem, amit már évek óta tökéletesítek. A gyerekeim már nem hajlandóak megenni a bolti kenyeret.
Egyik kenyerem fényképét, és a receptemet megosztom veletek, hátha valaki kedvet kap az elkészítéséhez.:-)
Házikenyér Kriszti módra
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 púpozott teáskanál só
6 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom. A közepébe mélyedést vájok, és belemorzsolom az élesztőt. Kevés vizet öntök az élesztőre, és felfuttatom.
A lisztre (az élesztőre nem) szórom a sót, kissé összekeverem, és a többi vízzel is összekeverem, majd meggyúrom. Kézről leváló, „ütős” tésztát kell kapni. Ha van kelesztőtál, akkor az összedolgozást elnagyolhatjuk, az sem gond, ha kissé ragadós marad a tészta.
Befedem, kelni hagyom. Langyos helyen kb. 1,5 óra alatt kétszeresére kel. Ha megkelt, picit lisztezem, és újra összegyúrom, megformázom, és sütőpapírral bélelt jénai edénybe (8 literes) rakom. Ráteszem az edényre a tetejét, és ismét kétszeresére kelesztem. (0,5-1 óra)
Ez idő alatt 250 °C-ra melegítem a sütőt. Fontos, hogy kellően meleg legyen, mert az elején nő meg a kenyér; langyos sütőnél „szétfolyik”.
Mielőtt a sütőbe teszem, éles késsel két helyen bevágom a tetejét. 250 °C-on addig sütöm, amíg a kellő színt el nem éri, ez kb. fél óra. Aztán 150 °C-ra állítom, és még kb. fél órát sütöm.
Akkor jó a kenyér, ha ráütünk és átkopog az aljára is. Rácsra teszem, vízzel átkenem „megmosdatom”, és hűlni hagyom.
Ha jól dolgoztunk, a kenyér hamarosan „beszélgetni” kezd. Mire teljesen kihűl, gyönyörű, repedezett, ropogós, vékony héja lesz, a belseje pedig kellemesen puha marad.
Ruhába csavarva tároljuk, akár 4-5 napig is fogyasztható.
Kellemes sütögetést, és jó étvágyat kívánok! :-)
Annyira jó a fotó,és szépen van leírva a recept,hogy szinte érzem az illatát:)Köszönöm!
VálaszTörlésTe felicito por el premio, que lo disfrutes!!!!!!!
VálaszTörlésNem gondoltam volna, hogy házilag ilyen szép kenyeret lehet sütni, nagy-nagy gratula!!!...biztos nagyon finom!!! :-)
VálaszTörlésKöszönöm a meghívást a játékra, igyekszem minél előbb összeszedni a gondolataimat!
:-)))
Istenien néz ki a kenyér, úgy kedvem lenne lecsípni a sarkát!!!
VálaszTörlésKöszönöm a játékra invitálást, ahogy időm engedi próbálom megválaszolni, kicsit gondolkoznom kell!!!
megsütöttem,mind megettem kiváló recept
VálaszTörlés